We stellen ons graag even voor...

Wij zijn Douwe en Jantiene Broersma, trotse eigenaren van Wijngaard de Frysling. De liefde voor onze grond en de wens om een mooi product te maken, leidde tot onze wijngaard op Friese bodem. Je vindt ons op de 53e breedtegraad, in de buurt van de Waddenzee en in de beschutting van het prachtige Friese Woudenlandschap. Net buiten het dorp Twijzel, in de beschutting van boomwallen en elzensingels. De unieke ligging en vruchtbare zandgronden, omringd door eeuwenoude pingo’s, geven de druiven van nieuwe rassen hun geheel eigen smaak. Sinds 2009 is hier een weelderige wijngaard ontstaan en inmiddels uitgegroeid tot een heus familiebedrijf.

Wij geloven dat we onze grond te leen hebben. We delen deze grond met veel soorten planten en dieren, die ieder een functie in het ecosysteem van de wijngaard hebben. Samen zorgen we voor een omgeving die ook lang nadat wij zijn vertrokken schoon, gezond en productief kan zijn. Een goede basis om nu en tot ver in de toekomst (h)eerlijke wijnen te kunnen produceren.

Op onze 1,5 hectare holistisch onderhouden wijngaard verbouwen we 6 verschillende druivenrassen; 4700 stokken. De Johanniter, Solaris, Souvignier Gris, Pinotin, Carbernet Cortis en Cabaret Noir. Allen relatief nieuw ontwikkelde rassen die passen in het Nederlandse klimaat en met een hoge mate van resistentie tegen valse meeldauw en andere ziektes. Verder is de onderstam speciaal geselecteerd voor een optimale prestatie op de Friese zandgrond.

Van de druiven wordt elk jaar smaakvolle Frysling wijnen gemaakt, afhankelijk van de oogst, witte wijnen, rosé wijnen, rode wijn, mousserende wijnen (Brûswyn) en een prosecco (Frysante). In november 2013 presenteerden wij de primeur van de eerste Friese mousserende wijn. Nog geen vijf jaar later mochten wij de prijs ontvangen; ‘beste wijngaard van Nederland en België in 2018’. Tijdens de jaarlijkse wijnkeuring van de Lage Landen wonnen wij drie zilveren en drie bronzen medailles voor de individuele wijnen, waaronder twee Brûswynen. Daarmee verdiende Frysling ook dé ereprijzen voor ‘Beste mousserende wijnen’ en ‘Beste wijngaardeniers’.

Wijn maken is een beleving. Daar laten wij graag anderen van meegenieten. Je kunt bij ons terecht voor rondleidingen, plukdagen, wijnproeverijen en creatieve workshops. Allemaal desgewenst aan jouw wensen aangepast. In ons woudhuisje vind je een speciaal proeflokaal met houtkachel waar het gezellig toeven en proeven is. Ons credo is dan ook “het hele jaar genieten van de heerlijkste Frysling wijnen, op deze bijzondere plek in Friesland”. Het bruist op de Frysling!

Lalala

Aanleg beregeningsinstallatie

De afgelopen jaren was er telkens in het voorjaar sprake van nachtvorst, met als gevolg een mislukte of verminderde oogst. De methode met vuurtonnen bleek niet afdoende te zijn. Tijd voor meer effectieve maatregelen. Dus hebben we rond de jaarwisseling van 2020 een beregeningsinstallatie aangelegd. Wat maar liefst drie maanden heeft geduurd. We waren net op tijd, want de beregeningsinstallatie is in het vroege voorjaar al meerdere keren gebruikt. Zonder waren de planten begin 2020 opnieuw doodgevroren.

De beregeningsinstallatie is in het vroege voorjaar al meerdere keren gebruikt. Als we de beregeningsinstallatie niet hadden gehad, waren de planten in 2020 opnieuw doodgevroren.

De beregeningsinstallatie in actie.

Lalala

Wijn & Spijs evenement

In september 2019 organiseerden we samen met Restaurant ‘t Havenmantsje uit Harlingen vier dagen lang een unieke Wijn & Spijs beleving. Midden in de wijngaard zorgden de chefs voor tien bijzondere gerechten van vooral regionale producten. Volledig afgestemd op de (h)eerlijke Frysling wijnen. Een perfecte combinatie dus! Tussen de gangen wandelden de gasten door de wijngaard. Wij vertelden over onze Frysling wijnen en wijnbouw in Nederland.
Bent u nieuwsgierig, bekijk dan de after movie over dit evenement. Dat smaakt naar meer!

Lalala

Beste wijngaard van de Lage Landen

Nog geen vijf jaar na de lancering van onze eerste wijn mochten wij de prijs ontvangen voor de beste wijngaard van Nederland en België in 2018. Tijdens de jaarlijkse wijnkeuring van de Lage Landen wonnen wij drie zilveren en drie bronzen medailles voor de individuele wijnen, waaronder twee Brûswynen. Daarmee verdiende Frysling ook dé ereprijzen voor ‘Beste mousserende wijnen’ en ‘Beste wijngaardeniers’.

v.l.n.r. Jantiene, Douwe en Elvira met de gewonnen prijzen.

Lalala

Doen waar je blij van wordt, geeft energie!

Eerste Brûswyn Rosé

Na de succesvolle lancering van de Brûswyn brut besloten we in 2014 om van een deel van de blauwe druiven ook een mousserende wijn te maken. Dit werd de Brûswyn rosé, ook gemaakt volgens klassieke methode. Er werden druiven van één jaargang gebruikt, van de druivenrassen Cabaret Noir, Cabernet Cortis en Pinotin. Na 24 maanden rijping konden we hier in 2017 voor het eerst van genieten.

Lalala

Bodem is de basis

Onze holistische werk- en denkwijze gaat ervan uit dat alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Dieren, planten, mensen en energieën maken allemaal onderdeel uit van een groter geheel. Hierin vormt de bodem van de wijngaard letterlijk de basis voor de ontwikkeling van de wijnstok.

In onze wijngaard zie je diverse bodembedekkers zoals gras, klaver en paardenbloemen die tussen de druivenranken groeien. De bodembedekkers voeden de bodem, maken hem luchtiger en zorgen voor een goede biodiversiteit. Er komen veel insecten voor in en om de wijngaard, zoals lieveheersbeestjes, hommels en wilde bijen.

In de wintermaanden lopen Schoonebeeker schapen in de wijngaard, die het gras rond de stammen eten. Ze trappen de grond goed aan en bemesten de wijngaard op een natuurlijke manier. Bemesten gebeurt ook door het snoeiafval, blad en trosdunning in de wijngaard te laten liggen.

Vreugdesprongetje voor regeneratieve wijnbouw.

Lalala

Eerste Brûswyn Brut

Een jaar na het lanceren van de eerste Friese Sjampanje brachten we de tweede mousserende wijn uit. Inmiddels was duidelijk dat het niet is toegestaan om een naam te gebruiken die op champagne lijkt. Een nieuwe Friese naam is geboren: Brûswyn.

Lalala

Lancering eerste Friese Sjampanje

Onze ligging en het koelere klimaat zorgt ervoor dat onze druivenrassen zich uitstekend lenen voor het maken van mousserende wijnen. De eerste Friese Sjampanje is gemaakt volgens de klassieke methode, waarbij druiven van één jaargang gebruikt worden. Hiervoor kozen we de druivenrassen Johanniter en Souvignier Gris.

Inmiddels waren we vanuit het woudhuisje verhuisd naar onze nieuwe zelfvoorzienende woning op hetzelfde terrein. Dat is waar onze droom mee begon. De lancering vierden we op een bijzondere manier in ons nieuwe huis met de buitenwereld. We traden naar buiten toe als wijngaard. Niet alleen met een heerlijke mousserende wijn, maar ook en vooral met onze aanpak en filosofie over het verbouwen van wijn. Een mooie gelegenheid voor een feest!

Lalala

Nachtvorstschade

We hadden elders gezien wat nachtvorst voor schade kan aanrichten in een wijngaard. Maar toen we het zelf voor de eerste keer meemaakten in 2012, was het toch enorm schrikken. Onze planten kregen na de vorst ook nog een ziekte. Dat betekende dat er 2000 planten gerooid moesten worden en opnieuw aangeplant.
Na deze ervaring zijn we gebruik gaan maken van vuurtonnen en vochtig stro om een deken van rook over de wijngaard te leggen bij nachtvorst. Zo kunnen de wijnstokken onder een deken van rook overleven. Het hangt echter van veel factoren af zoals wind, luchtvochtigheid en temperatuur, of dit afdoende is.

Rookdeken boven de wijngaard.

Lalala

Eerste etiket ontworpen door Jasper Oostland.

Ontwerp eerste etiket

Het leek ons een goed idee om ieder jaar in samenwerking met een kunstenaar een nieuw wijnetiket te ontwerpen. We kozen in het tweede jaar voor een schilderij met een gestileerde kievit. De kieviet is een weidevogel en staat in Friesland vaak symbool voor de Friese identiteit. Het schilderij van de kievit werd zo enthousiast ontvangen, dat hieruit het huidige beeldmerk is ontstaan. Voor onze herkenbaarheid hebben we het idee van elk jaar een nieuw te ontwerpen wijnetiket losgelaten. Inmiddels staat de kievit ook symbool voor de identiteit van de Frysling. En het etiket en beeldmerk blijven!

Lalala

De aanleg van de wijngaard

Wij geloven dat we onze grond te leen hebben. En dat we deze delen met veel soorten planten en dieren die ieder een functie in het ecosysteem van de wijngaard hebben. Samen zorgen we voor een omgeving die ook lang nadat wij zijn vertrokken schoon, gezond en productief kan zijn. Een goede basis om nu en tot ver in de toekomst mooie wijnen te kunnen produceren. Dus zijn we nog voor de aanplant van de wijngaard gestart met het aanplanten van gewassen die als groenbemesters dienen. Ook zijn er zeeschelpen in de grond aangebracht, die voor een langzame afgifte van kalk zorgen wat onontbeerlijk is voor een kwalitatieve druif.

Mei

Juli

20 april 2009 was de grote dag. Er werd geplant. Met behulp van een plantmachine uit Luxemburg, met GPS-systeem werden de stokken en planten heel precies in de grond gezet. Omdat druiven een steuntje nodig hebben, werden in de daaropvolgende maanden de daarvoor benodigde palen in de grond gezet. Kilometerslange draden werden daartussen gespannen.

20 april 2009 was de grote dag van de aanplant.

Lalala

Voor de aanplant graasden koeien, schapen en paarden in het weiland

Van droom naar wijngaard

Het begon met een droom. Veertig jaar geleden droomden Douwe en Jantiene ervan om een zelfvoorzienend huis te bouwen. Een artikel in de krant over een Friese wijngaard was het laatste zetje in de goede richting. Ineens vielen de puzzelstukjes in elkaar. Wat volgde was veel Nederlandse wijngaarden bezoeken en wijnen proeven. Na bodemonderzoek en advies van wijnbouwadviseur Stan Beurskens hebben we een keuze gemaakt welke nieuwe druivenrassen we wilden aanplanten. De liefde voor onze grond en de wens om een mooi product te maken leidde tot onze wijngaard op Friese bodem. Met als naam Frysling, gebaseerd op de naam van de Riesling druif en Fryslân.

Terug naar boven